Att gifta sig är många människors stora dröm och man gör allt i sin makt för att dagen ska bli så bra som möjligt. Bland alla dekorationer, tårtor och klänningar är det lätt att glömma bort alla praktiska och juridiska aspekter som man behöver ha koll på. En sådan juridisk process är hindersprövning, som faktiskt är betydligt enklare än vad det låter.

När man har bestämt sig för att gifta sig är det dags att söka en så kallad hindersprövning. I Sverige är hindersprövningen obligatorisk för alla som vill gifta sig i landet och det spelar ingen roll om man är svensk medborgare eller inte. Prövningen är av juridisk betydelse och måste ske för att ett par ska kunna ingå i ett äktenskap överhuvudtaget. Processen är enkel och det enda man behöver göra är att gemensamt ansöka hos skattemyndigheten. Glöm inte bort att man måste ansöka i det län där någon i paret är skrivna.

En hindersprövning är egentligen precis vad det låter som och här lämnar man information för att se om det finns några hinder för att ingå i ett äktenskap tillsammans. Man får t.ex. svara på frågor om sin ålder, eftersom man enligt svensk lag inte får vara under 18 år. Utöver ålder behöver det konstateras att man inte är nära släkt och kontrolleras så att ingen av parterna är gift sedan tidigare eller är registrerad partner.

Det är viktigt att man är ute i god tid innan bröllopet för att få alla intyg som man behöver. Intyget skickas ut från Skatteverket efter att hindersprövningen är klar och innehåller viktiga papper, bland annat ett vigselintyg. De intyg man får från Skatteverket gäller endast i fyra månader, så se till att planera så ni inte heller ansöker alldeles för långt i förväg. Det är sedan vigselförrättaren som ska få tillgång till intyget och efter att vigseln är klar, skickar denne in pappret till Skatteverket.