Äntligen har du fått gifta dig med din stora kärlek. Bröllopet har ägt rum och nu lever ni båda som på rosa moln tillsammans. Att planera ett bröllop är en mycket stor händelse som tar både kraft och energi, samtidigt som det är fruktansvärt roligt och väldigt spännande.

Som ett gift par är det mycket som man kommer att ha gemensamt, vilket kallas för giftorätt. Det betyder att man fortfarande äger sina egna tillgångar och om man har skulder står dessa kvar på respektive person. Man behöver med andra ord aldrig vara orolig för att man ska överta sin partners skulder hos t.ex. Kronofogden eller avbetalningar på ett lån som har tagits enskilt.

Skulle det dock vara så att man väljer att gå igenom en bodelning, antingen på grund av äktenskapsskillnader eller att någon av er avlider, har man alltså tillgång till den andra personens tillgångar. Är detta något man vill undvika är det väldigt viktigt att man skriver tydliga äktenskapsförord innan vigseln äger rum och att dessa skickas in till tingsrätten för att kunna gälla.

Sambolagen innehåller också vissa delar som kan liknas vid giftorätt, men inte alls i samma utsträckning. När det kommer till sambolagen delar man endast på den eventuella bostaden och bohag som har införskaffats tillsammans, medan vid giftorätt ingår all egendom som inte anses enskild.

Det är mycket att hålla redo på innan och efter att man har gift sig. På internet finns det mängder med bra information och härliga forum som man kan vända sig till för att få mer information om bodelning. Det går i många fall även bra att kontakta en jurist som arbetar med frågan, för att få ett mer grundligt och detaljerat svar. Visst är det underbart att få gifta sig, men ett giftermål är också ett löfte och kommer med en hel del ansvar.